ISTERI FARID KAMIL SEORANG YANG GENIUS. BAGAIMANA DIANA DANIELLE KELUARKAN KELUARGANYA DARIPADA KEMISKINAN.

 

 

“Daddy tinggalkan saya waktu saya empat tahun tanpa sebarang sebab…” — Sebuah catatan menyentuh hati oleh Diana Danielle.

Isteri Farid Kamil Seorang Yang Genius. Bagaimana Diana Danielle Keluarkan Keluarganya daripada Kemiskinan.

 

DAN DI BAWAH INI ADALAH PETIKAN SEBENAR LUAHAN PERASAAN DIANA DANIELLE DI INSTAGRAMNYA…

When Allah takes something away, he often replaces it with something better 😊

 

Saya Diana Danielle, seorang pelakon, isteri dan ibu kepada dua cahaya mata, hati dan jiwa saya, anak-anak saya. Saya telah muncul di banyak filem, rancangan TV, program-program yang dihoskan, dipilih sebagai duta bagi banyak jenama antarabangsa dan juga jenama tempatan, sejak berusia 9 bulan saya berada di hadapan kamera.

Lima tahun yang lalu, saya memulakan usaha perniagaan pertama saya dengan sahabat saya, kami memulakan Luxuria Cosmetics, dan awal tahun ini saya melancarkan kafe Born & Bread dan juga memulakan Chemad Raya, pakaian fesyen tradisional kanak-kanak, yang diilhamkan oleh anak saya, Muhammad.

 

Semuanya nampak hebat, tetapi hanya Allah yang tahu perjalanan yang diperlukan untuk menjadi tempat yang saya perlukan dan ingin menjadi hari ini. Saya melihat ke belakang dan berfikir Ya Allah, rancangan anda sangat misteri, kita hanya boleh merancang tetapi Allah tahu apa yang akan kita terima dalam kehidupan.

Orang kata oh, anda wajah cantik, saya yakin ia mudah untuk anda dalam industri ini. Sekali lagi, saya telah belajar sejak saya seorang gadis kecil yang tidak ada yang mudah dalam kehidupan.

Ketika saya balik, dan saya fikir ketika ibu bapa saya berpisah ketika saya berusia 2 tahun, dan bagaimana ayah saya meninggalkan kita dan hilang ketika saya berumur 4 tahun, saya selalu memanggil namanya pada malam hari dan bertanya-tanya apa yang terjadi padanya.

Apabila saya masih kecil dan ketika ayah saya masih ada, dia sering datang dengan motosikal Harley ke apartmen kecil kami, saya akan teruja apabila mendengar bunyi basikal yang kuat.

Vroooom vrooom, Daddy di sini!

Saya masih ingat memperlihatkan kepadanya bagaimana saya dapat mengikat tali kasut saya, dan saya akan duduk di pangkuannya dan merangkul kepadanya. Sehingga hari ini, sudah 20 tahun sejak saya melihatnya, dan saya masih tidak tahu mengapa dia pergi. Ia menyakitkan sehingga membesar, terutamanya Hari Bapa, di sekolah saya, mereka mempunyai tarian anak perempuan.

Apa yang menyakiti saya adalah bahawa ayah saya masih hidup tetapi saya tidak boleh bersamanya. Saya menangis banyak malam terutamanya apabila saya berusia 9 hingga 13 tahun. Masa ketika anak perempuan memerlukan nenek moyang mereka untuk bimbingan dan cintanya. Mungkin saya tidak akan tahu kenapa dia pergi tetapi saya boleh terima sekarang. Anak-anak saya mengingatkan saya kepadanya setiap hari, dan saya mempunyai gambar untuk mengingatkan saya bahawa saya pernah mempunyai Daddy yang mengasihi saya. (BAHAGIAN 1)

Isteri Farid Kamil Seorang Yang Genius. Bagaimana Diana Danielle Keluarkan Keluarganya daripada Kemiskinan.

Ibu saya … dia bekerja keras untuk kami, kami sangat baik, dia meletakkan saya di sekolah antarabangsa, kami tinggal di apartmen servis, pergi bercuti percutian mewah, tetapi dia mungkin mengalami banyak tekanan di tempat kerja pada tahun 2001 dia didiagnosis dengan kanser dan menjalani rawatan untuknya.

Kami kehilangan segalanya. Rumah kita, kawan-kawan kita, hidup kita.

Kami tinggal di rumah orang kerana kami tidak mampu sewa. Ibu saya pulih tetapi dia tidak sesuai untuk bekerja, kita tidak mempunyai wang pada 1 mata yang kita makan 1 ringgit nasi lemak selama berbulan-bulan.

Ada satu hari kami hanya mempunyai setengah roti dan maggi sejuk. Saya tidak pergi ke sekolah selama 2 tahun (borang 2 dan 3) dan akhirnya memberitahu diri saya ini tidak seharusnya menjadi hayat saya.

Saya mendapat pertunjukan akting saya ketika saya berumur 15 tahun, bekerja siang dan malam dan saya pergi ke sekolah pada waktu pagi. Mereka adalah tahun-tahun yang paling melelahkan dalam hidup saya, tetapi kami membina kehidupan kami kembali ke tempat kami.

Tetapi orang kata sangat bermakna tentang kami, dan bercakap tentang mengapa saya tidak mempunyai ayah, mengatakan perkara yang sangat menyakitkan yang benar-benar mempengaruhi ibu saya dan dia jatuh sakit lagi dan melalui kemurungan. Saya fikir dia akan mati akibat sakit hati. Saya berharap bahawa ayah saya masih berada di sekeliling dan berjanji untuk bekerja keras dan menjadi terkenal bahawa ayah SATU HARI akan kembali dan mendapati saya. Jadi saya menjadi seorang yang bekerja keras.

Pada usia 16 tahun, saya ingin mempunyai anak-anak saya sendiri, walaupun saya sangat kesepian. Saya mahu anak-anak saya mengalami kasih sayang. Saya berjanji untuk berdikari dan dapat menjaga diri saya dari segi fizikal dan kewangan.

BACA DI SINI: “PENGALAMAN SAYA LAHIRKAN CHE MAD DAN AURORA DENGAN KAEDAH ‘AIR AIR’ IBARAT MENDAKI GUNUNG EVEREST.” – DIANA DANIELLE

Jadi hari ini saya adalah saya kerana semua yang berlaku. Saya dapat menyokong ibu dan saudara saya, dan saya hari ini. Saya mempunyai suami yang sayang dan anak-anak yang cantik, sesuatu yang hanya Allah tahu saya mahu sangat teruk, saya mempunyai “kemasyhuran” dan masih memegang harapan bahawa suatu hari nanti dia akan bertemu dengan saya dan saya boleh memeluk Daddy saya lagi.

Saya mempunyai pasukan saya yang menjalankan perniagaan yang saya ada hari ini dan kerjaya saya sebagai penghibur. Saya suka penyokong saya dan saya suka kerjaya saya. Terima kasih Allah atas berkat-berkat yang kamu berikan, dan untuk semua perkara yang Engkau ambil kerana saya percaya ini adalah yang terbaik untuk saya. Saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah memainkan peranan dalam membantu saya mencapai impian saya, terutamanya ibu dan ayah. (BAHAGIAN 2)

 

 

Kata Diana Danielle Tentang Ibunya

SEBAGAI ANAK TUNGGAL, ADA KENANGAN TERTENTU DENGAN EMAK DIANA?

Sesuatu yang baik, sebab saya sangat berdikari dalam umur muda berbanding anak saya. Pada masa sama, saya lihat kekuatan wanita mengendalikan rumah, karier dan menjaga saya. Saya sangat-sangat menghargai itu. Itu kekuatan wanita, dia pikul tanggungjawab macam tak ada apa-apa tapi dia sahaja yang tahu apa yang dia lalui. 

Mama tak suka kongsi kalau dia susah. Dia ajar saya berdikari dan jangan bergantung kepada sesiapa pun. Malah Farid juga cakap beberapa kali, dia kata saya mampu kendalikan semua. Saya bangga kerana Farid boleh nampak hal itu. Kami mampu buat banyak benda, kami boleh menyumbang kepada masyarakat juga. Itu suatu yang bagus supaya anak-anak juga boleh belajar.

 

APA YANG ANDA TAKUT MENGENAI IBU ANDA?

Mama sangat tegas, dia ada banyak pendapat dan dia agak maskulin. Saya rasa ‘terancam’ kerana dia boleh buat semua benda, sangat tegas dan over protective. Memang takut gila dengan mama. Kalau dia mengamuk, carilah lubang cacing mana-mana untuk menyorok (ketawa). Tapi dia bukan jenis ibu yang pukul anak, garangnya di mulut sahaja.

SIKAP IBU ANDA YANG ANDA WARISI SEKARANG?

Saya juga kuat dan ego. Kalau saya nak buat, saya akan buat. Saya ada sikap ego yang terlalu tinggi. Mungkin bukan ego, tetapi hanya mahu buktikan saya boleh buat walaupun sebenarnya tidak (ketawa). Saya selalu, “Yes, I can do it,” walaupun dalam kesusahan, tapi saya akan, “I’m fine, I’m fine!”

 

UCAPAN DIANA UNTUK IBU?

Buat ibu dan ibu mentua saya… Anda adalah kekuatan saya, terutamanya selepas saya ada anak sekarang. Tanpa mereka, saya tak tahu bagaimana saya nak membesarkan anak-anak sendiri. Mereka menyokong saya selama ini, memberi nasihat yang baik banyak kali. Suatu yang bagus apabila seorang ibu dapat memberi sokongan kepada ibu yang lain. Wanita patut ingatkan sesama sendiri. Yes, go mothers!

 

kredit: InTrend