11 Pekerjaan Yang Paling Menempah Maut Di Dunia

Jika anda sedang mencari pekerjaan yang lebih mencabar dan anda sedang mempertimbangkan satu daripada senarai di bawah, mungkin anda perlu berfikir dua kali.

Pekerjaan ini  mungkin kedengaran seperti menarik dengan gajinya yang tinggi, namun begitu pekerjaan ini hanyalah sesuai buat mereka yang betul-betul berani sahaja.

Jom kita lihat 11 jenis pekerjaan yang paling berbahaya di dunia.

#1. Pembuang Bisa Ular

Pekerjaan ini merupakan pekerjaan yang popular pada lewat 90-an. Anda akan mendapat wang yang lumayan apabila anda memenangi sesuatu pertandingan itu. Namun begitu bayaran itu mungkin tidak bermakna jika anda mendapat kecederaan seperti patah pinggang dan sebagainya kerana kuda sukar dikawal.

  • Purata gaji tahunan: $ 107,000

#5. Pemandu Arah Di Pergunungan

Pekerjaan sebagai mountain guide mungkin menjadi mimpi negri bagi mereka yang tidak suka akan ketinggian. Pekerjaan mereka bukan sahaja untuk membimbing jalan tetapi untuk membawa peralatan berat malah menjadi orang yang pertama untuk mencuba jalan berbahaya, dan bertanggungjawab untuk keselamatan orang lain.

  • Purata gaji tahunan: $ 70,000

#6. Pekerja Kilang Mikrocip

Kita semua pasti memiliki sekurang-kurangnya satu laptop di rumah kita. Laptop ini selalunya dijual dengan harga mahal kerana hanya sesetengah orang yang mampu menghasilkannya.

Selain itu pekerja yang memasang mikrocip mempunyai risiko yang tinggi dalam pekerjaan mereka kerana terdapat sejumlah bahan kimia berbahaya seperti arsenik digunakan untuk menghasilkan cip komputer.

Walaupun mikrocip tidak menyebabkan  maut, namun  kita mungkin akan terkena risiko seperti eguguran, kecacatan kelahiran, penyakit pernafasan

  • Purata gaji tahunan: $ 61,000

#7. Wartawan Perang

Menjadi wartawan perang merupakan antara pekerjaan yang paling berbahaya sekali dunia kerana lebih berisiko untuk kehilangan nyawa.

Selain itu pekerjaan sebagai wartawa mungkin berisiko untuk diculik, diseksa dan dibunuh oleh pihak yang sedang berperang.

  • Purata gaji tahunan: $ 36,000

#8. Pelantar Minyak

Jika anda bekerja di pelantar minyak maka anda sedang berhadapan dengan bahan yang paling mudah terbakar di dunia. Kadang-kadang orang yang bekerja di pelantar minyak bekerja 16 jam atau bekerja selama 2 hari tanpa tidur. Ledakan api dan minyak, lemas, dan  bahagian badan tertentu yang disedut ke dalam jentera adalah pada perkara bahaya yang menjadi penyebab kepada kematian.

  • Purata gaji tahunan: $ 70,000 hingga $ 140,000

#9. Crocodile wrestler

Seni persembahan yang boleh membawa anda ke dalam rahang buaya. Wrestlers crocodile membahayakan nyawa mereka dengan meletakkan bahagian tubuh mereka di antara rahang buaya, bermain dengan ekor biawak, dan melakukan segala macam hal yang tidak masuk akal. Ingatlah bahawa buaya  aktif bergerak dan bertindak balas dan anda mungkin berhadapan dengan risiko kematian yang tinggi.

  • Purata gaji tahunan: Tidak diketahui, tetapi kira-kira $ 8 / jam

#10. Penebang Pokok

Pembalakan adalah salah satu industri yang paling berbahaya kerana anda 20 kali lebih mungkin mati dalam bidang ini daripada yang lain. Anda perlu berurusan dengan mesin berat setiap hari. Kebanyakan kematian berlaku akibat kegagalan peralatan dan pokok-pokok yang jatuh pada pekerja.

  • Purata gaji tahunan: $ 36,000 hingga $ 41,000

#11. Nelayan